Kako začeti svoj posel kot grafični oblikovalec?

Če imaš strast do grafičnega oblikovanja in se vidiš kot ‘sam svoj šef’, potem je mogoče čas, da razmisliš kako ustvariti svoje podjetje za grafično oblikovanje. Vendar naj te opozorimo – biti sam svoj šef ni lahko. Na poti se boš srečeval/a z veliko ovirami, vendar pa je glavno to, da delaš kaj imaš rad/a, kajne? No … pa poglejmo nekaj nasvetov kako pričeti poslovno pot.

Začni počasi …

Preden se podaš na svojo samostojno pot je dobro, da nanjo ne odideš brez strank. Pomembno je, da imaš že nekaj dela in si si ustvaril/a portfolio, s katerim boš lahko kasneje nadgrajeval/a svoj posel. Najboljše je, da začasno odpreš tako imenovan popoldanski s.p., saj so v tem primeru prispevki manjši, ti pa še vedno lahko delaš pri kakšne podjetju, da si nabereš dovolj znanja. Prični zbirati projekte in ko boš dovolj samozavesten/a, da je to to, potem se podaj na samostojno pot.

Razišči svoj trg

Preden se podaš na samostojno pot moraš dobro poznati svoj trg. Predvsem imamo v mislih tukaj tvojo konkurenco. Ne misli, da ne obstaja! Samozavest je dobra, ampak konkurenca skorajda vedno obstaja – še posebej neusmiljen trg je trg ponudnikov grafičnega oblikovanja.

Dobro si začrtaj svojo pot, poskušaj dobro komunicirati na trgu, da boš pritegnil/a kar največ strank. Seveda se potem vseh teh obljub drži. Najboljše pa je, da najdeš določeno nišno področje na grafičnem oblikovanju, ki ni tako pogosto. Kaj je to? No, do tega moraš priti sam/a 🙂

Ustvari si portfolio

Dandanes skorajda ni naročnikov, ki predhodno ne raziščejo portfolio osebe ali podjtetja, ki ga najamejo. Zakaj? Reference še kako glasno govorijo o tem, kako konkurenčni ste in kaj lahko od vas pričakujejo. Zatorej ustvari zavidanja vreden portfolio in navduši potencialne stranke oziroma naročnike. Pri ustvarjanju portfolia imej v mislih: bolj je pomembna KVALITETA kot KVANTITETA!

Ustvari on-line vizitko

Kaj mislimo s tem? Spletno stran seveda! Dandanes govorimo o spletni strani kot o spletni vizitki posameznika ali podjetja. V kolikor je spletna stran narejena dobro, kvalitetno in vsebuje vse potrebne podatke, da lahko potencialni naročnik dobi dobro predstavo o vas in vas kontaktira – si zmagal/a!

Ne pozabi – samostojna podjetniška pot je še kako resen posel!

Nikar ne zanemari dejstva, da je samostojna podjetniška pot težka. Velikokrat se boš srečal/a s takšnimi in drugačnimi ovirami. Vendar pa je še kako pomembno, da te te ovire ne podrejo. Nihče ni popoln in nihče ni prišel na vrh samo z zmagami. V kolikor imaš zagnanost, dobre delovne vrline in seveda talent ter voljo do dela, bo slej kot prej prišel na vrsto tudi rezultat.

Zato ti kreativec.si polaga na srce, da si vedno v mislih (ko ti bo lepo ali težko) govoriš:
*WORK HARD, PLAY HARD*